Welkom!


Het Rond Advocaten is een kantoor dat zich volledig gespecialiseerd heeft in het familie- en erfrecht en gevestigd is in Zeist. Wij houden ons uitsluitend bezig met echtscheiding en aanverwante familierechtelijke kwesties, waaronder het erfrecht. Vanuit ons kantoor in Zeist bedienen wij cliƫnten in de provincie Utrecht en ver daarbuiten.

U kunt bij ons terecht voor vragen over echtscheiding en de financiƫle afwikkeling daarvan, kinder- en partneralimentatie, huwelijksvoorwaarden, omgangsregelingen, en ook voor vragen over erfrechtelijke kwesties.

Wij hechten aan een persoonlijke benadering en belangenbehartiging op hoog niveau. Daarom zijn wij aangesloten bij de vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) en de Mediatorsfederatie Nederland (MfN).

Op onze up-to-date website www.hetrondadvocaten.nl vindt nog meer informatie over onze dienstverlening. Ook kunt u daar diverse modellen vinden.

donderdag 25 april 2013

Scheiden en de eigen woning

Als bij een scheiding een van de partijen voorlopig of voor langere tijd in de gezamenlijke woning blijft wonen en de andere partij vertrekt, kan dit leiden tot problemen bij de aftrek van de hypotheekrente. De fiscale regels die dan gelden zijn ingewikkeld.

Een korte uitleg:

Met het vertrek uit de woning is deze voor de vertrekkende partij niet langer een ‘eigen woning’ als bedoeld in fiscale zin. Het gevolg daarvan is dat de regels voor de hypotheekrenteaftrek niet langer gelden.

In de wet is voor deze situatie een uitzondering gemaakt. De vertrekkende partij kan nog gedurende twee jaar na zijn vertrek uit de woning de door hem/haar betaalde hypotheekrente fiscaal aftrekken voor ten hoogste zijn eigendomsdeel (meestal 50%). Voor de achterblijvende partij is het door hem/haar betaalde van de hypotheekrente (meestal 50%) ook aftrekbaar. De achterblijvende partij kan ook zijn/ haar betaalde hypotheekrente voor 50% aftrekken. Voor de achterblijvende partij geldt echter geen beperking in tijd.

Na afloop van de tweejaarstermijn geldt voor de vertrekkende partij dat de eigen woning in box 3 valt en daardoor kan hij/zij de hypotheekrente helemaal niet meer in aftrek opvoeren. Voor de achterblijvende partij verandert er niets (blijft 50% hypotheekrenteaftrek behouden).

De nadelen hiervan kunnen worden opgevangen door nadere alimentatieafspraken te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten