Welkom!


Het Rond Advocaten is een kantoor dat zich volledig gespecialiseerd heeft in het familie- en erfrecht en gevestigd is in Zeist. Wij houden ons uitsluitend bezig met echtscheiding en aanverwante familierechtelijke kwesties, waaronder het erfrecht. Vanuit ons kantoor in Zeist bedienen wij cliënten in de provincie Utrecht en ver daarbuiten.

U kunt bij ons terecht voor vragen over echtscheiding en de financiële afwikkeling daarvan, kinder- en partneralimentatie, huwelijksvoorwaarden, omgangsregelingen, en ook voor vragen over erfrechtelijke kwesties.

Wij hechten aan een persoonlijke benadering en belangenbehartiging op hoog niveau. Daarom zijn wij aangesloten bij de vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) en de Mediatorsfederatie Nederland (MfN).

Op onze up-to-date website www.hetrondadvocaten.nl vindt nog meer informatie over onze dienstverlening. Ook kunt u daar diverse modellen vinden.

zondag 1 maart 2015

Wetsvoorstel kinderalimentatie gaat voorbij aan het belang van maatwerk

mr. Corine Waanders

Nog geen twee jaar na structurele wijziging van het kinderalimentatiestelsel, is er op 18 februari 2015 een nieuw wetsvoorstel ingediend die het stelsel opnieuw op de schop wil nemen.

Volgens de initiatiefnemers van de PvdA moet het allemaal eenvoudiger en transparanter. We moeten af van het ‘extreme maatwerk’ en uitsluitend gaan werken met forfaitaire tabellen. Kortom: ‘weg met de variabelen’. Ouders dienen zelf in staat te worden gesteld om de kinderalimentatie te berekenen. Deskundige begeleiding is niet meer nodig, zo lijkt het tussen de regels door wel te lezen.

Hoewel het allemaal heel nobel klinkt, is de praktijk veel weerbarstiger dan de initiatiefnemers denken. In 9 stappen denken zij tot de vaststelling van een kinderalimentatie te kunnen komen. Indien het stappenplan nader wordt bekeken blijkt al gauw dat het zetten van de eerste stap al direct problemen oplevert. Immers, hoe bepaal je het alimentatie-inkomen voor de scheiding? Moet er rekening worden gehouden met bonussen? En hoe stel je het inkomen vast van een ondernemer-dga? Dient er uitgegaan te worden van het salaris of van het gerealiseerde bedrijfsresultaat? En hoe is het bedrijfsresultaat dan gevormd? Dit zijn slechts enkele vragen die alleen al opkomen bij stap 1. Om over de andere 8 stappen nog maar te zwijgen.

Feit is dat vaststelling van kinderalimentatie gewoon maatwerk is en blijft. Iedere situatie is anders en is onderhevig aan wijzigingen. Of zoals de Voorzitter van de vFAS terecht aangeeft: ‘scheiden is meer dan een invuloefening op internet’. Natuurlijk is het goed wanneer ouders weten wat ze afspreken en dat de vastgestelde kinderalimentatie ‘helder en logisch’ is. Dit bereik je echter niet door de ouders zelf aan het rekenen te zetten. In een scheiding is de communicatie tussen de ouders vaak verslechterd waardoor sowieso overleg al moeilijk is, laat staan overleg over financiële zaken.

Hiervoor is bij uitstek een rol weggelegd voor de familierechtadvocaat. Deze kan op snelle en deskundige wijze een alimentatieberekening maken en daarbij precies aangeven de gegevens waarvan dient te worden uitgegaan. Indien deze berekening vervolgens wordt voorzien van een goed onderbouwd advies, dan leidt dit vanzelf tot het inzicht waar de initiatiefnemers naar op zoek zijn. Dat dit niet persé duur hoeft te zijn blijkt wel uit het feit dat wij een dergelijk advies geven tegen een vast tarief van € 295,00 ex BTW. Zie Alimentatiecheck 2015.

Kortom, voor zover het wetsvoorstel ziet op wijziging van het kinderalimentatiestelsel qua berekeningswijze schieten ouders er niet zoveel mee op.

Wetsvoorstel 34 154


Vragen? Neem contact op met mr. Corine Waanders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten